reklama

Menu wielkanocne za mniej niż 100 zł? To możliwe! Zobacz, jak to zrobić

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: poglądowe/KCI

Menu wielkanocne za mniej niż 100 zł? To możliwe! Zobacz, jak to zrobić - Zdjęcie główne

Menu wielkanocne za mniej niż 100 zł? To możliwe! Zobacz, jak to zrobić | foto poglądowe/KCI

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Polska i ŚwiatWielkanocna uczta wcale nie musi oznaczać szalonych wydatków. Przygotowaliśmy dla Was listę zakupów i przykładowe menu, które sprawą, że potrawy będą pyszne i tanie.
reklama

Pyszne, budżetowe menu wielkanocne

Jeśli w najbliższych dniach spodziewasz się gości, nie musisz wcale sięgać głębiej do kieszeni. Poniżej prezentujemy listę dań, które będą kosztować Cię mniej więcej 80 - 90 zł. 

Żurek z jajkiem i ziemniakami

Prosty, sycący, można zrobić go z zakwasu z torebki lub własnego.

Opcjonalnie: z kawałkiem kiełbasy.

 Jajka faszerowane lub w majonezie
Klasyka. Tanio, efektownie, można je podać z zieleniną z parapetu (szczypiorek, rzeżucha).

Sałatka jarzynowa

Z ziemniaków, marchewki, jajek, groszku, ogórków kiszonych i majonezu. Tania, pożywna, każdy ją zna.

reklama

Chleb własnego wypieku lub tani z piekarni

Można upiec prosty chleb na drożdżach – koszt minimalny, zapach cudowny!

Pasztet warzywny lub z soczewicy

Zdrowsza i tańsza alternatywa dla mięsnego pasztetu. Idealna do pieczywa.

Babka cytrynowa lub sernik na zimno

Babka = tania i szybka.

Sernik na zimno z serków homogenizowanych + galaretka = tani deser bez pieczenia.

Lista zakupów – całość za 80–90 zł (ceny orientacyjne, zależnie od sklepu i regionu)

reklama

Jajka    20 szt.    14 zł
Mąka pszenna    1 kg    3 zł
Ziemniaki    1,5 kg    4 zł
Marchewka + pietruszka    1 kg    4 zł
Cebula    0,5 kg    2 zł
Kiełbasa (opcjonalnie)    300 g    8–10 zł
Majonez    250 ml    4 zł
Ogórki kiszone    1 słoik    5 zł
Groszek konserwowy    1 puszka    3 zł
Serek homogenizowany    3 szt.    6 zł
Galaretka    1 szt.    2 zł
Cukier, proszek do pieczenia    podstawowe zapasy    -
Zakwas na żurek lub gotowy barszcz biały    1 litr    4–5 zł
Olej, przyprawy    z zapasów    -
Soczewica czerwona (na pasztet)    200–300 g    5 zł
Cytryna    1 szt.    1,50 zł
Łącznie: ~80–90 zł

reklama

Pomysł na organizację:

Wszystko można przygotować dzień wcześniej, oprócz jajek – te najlepiej ugotować rano. Jeśli goście coś przyniosą (np. ciasto lub napój), budżet się jeszcze bardziej zepnie. Serwuj wodę z cytryną, herbatę i kawę zamiast drogich napojów.

reklama
reklama
Artykuł pochodzi z portalu kutno.net.pl. Kliknij tutaj, aby tam przejść.
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo